BERGDALA GLASTEKNISKA MUSEUM DEN 22 APRIL
Vi var 23 personer som fick en intressant information av Kerstin Fröberg om hur produktion av glasprodukter gick från en stycktillverkning till en mer ”maskinell” tillverkning. Detta skedde i en tid då fler och fler av befolkningen fick möjlighet att köpa glasprodukter. På 1830-talet startades tillverkning av pressat glas i USA och metoden startade ett antal glasbruk i bl. a. Småland att använda denna förenklade metod att bli ett alternativ till att blåsa glas. Pressningen av glas var tungt och varmt och ackordet var ett 40 tal enheter i timmen. Som mest fanns det ett 40-tal glasbruk i Småland. För ”maskinell” gravering av glas gjordes en sinnrik mekanisk utrustning både för enstaka glas med ett repeterbart mönster samt en pantograf som kan gravera 24 styck glas med fritt mönster efter mall samtidigt.
Roger Johansson berättade om Bergdala glasbruks nuvarande produktion, t ex tillverkas Kristallenpriset som ges till TV personer och program och utdelas varje år. Roger berättade samtidigt som vi åt goda frallor och nybakade kringlor i glashyttan.
Kvällen avslutades med en shoppingrunda i butiken och en rundvandring i utställningslokalen. Många uttryckte en nöjd min efter en intressant kväll.

Det var ett tufft jobb att pressa det glödande glaset till dekorativa skålar.

Denna utrustning en guillocheringsmaskin utförde repeterbara mönster i olika former.

Med denna pantograf graverades 24 objekt samtidigt efter en mall.

Kvällen avslutades i brukets shop där vi bl. a kunde hitta det glas som Bergdala mest är känt för.
Text och bild Bertil Nilsson