Tesalong med kungligt bakverk 29 oktober.

Mamsell

Vi var 17 medlemmar och 5 gäster som samlades i slottsparken. Punktligt Kl. 18.00 stegade vi upp för trappan och ringde på. Mamsell öppnade och hälsade oss välkomna. Mamsell meddelade att Patron var upptagen med ett telefonsamtal från någon riksdagskollega i Stockholm. Patron, Joseph Stephens, är ledamot av 1:a kammaren. Medan vi väntade berättade Mamsell om det dagliga livet på Huseby. Efter en stund kom Patron och tog över rundvandringen med berättelser från studietiden i Köpenhamn samt arbetet med järnvägsbyggandet i Indien. Efter några år hade en ansenlig förmögenhet skapats vilket möjliggjorde köpet av Huseby 1867. Han återvände till Indien för att slutföra vissa projekt. Han flyttar ”hem” och bosätter sig på Huseby i mitten av 1870- talet.

Under början av 1600-talet var Huseby huvudgård under Bergkvara. Vid denna tid började man göra tackjärn baserat på sjömalm. Under sista hälften av 1600- talet var bruket landets största tillverkare av kanoner. Tackjärnstillverkningen upphörde 1930.

Patron gifter sig 1880 med Elisabeth Kreuger, dotter till Amiralen Kreuger. Han var kadettkamrat med regerande kung Oskar II.
Bröllopet stod i Skeppsholmskyrkan i närvaro av Kungen. Tre döttrar föddes i rask följd Florence, Mary och Maggie. Den nära kontakten med kungahuset fortsatte framgent. Efter fortsatt rundvandring bjöds till.
Tesalong med Kungligt bakverk.

Tesalongen avslutades med att ett brev levererades till Patron. Brevet kom från dottern Florence som gick på skola i Stockholm. När hon under gårdagen gick hem från skolan hade hon passerats av kungens vagn. Kungen hade uppmärksammat henne och vinkat till henne och till och med öppnat fönstret lutat sig ut och fortsatt vinka. Hon var helt överväldigad av kungens uppmärksamhet.

Linnéa Mamsell Patron

TACK

Fotnot: Tesalongen utspelar sig omkring 1895.

Text och bild Lars Engström och Bertil Nilsson


För dig med intresse för historiska fordon