MICROPOWER 31 OKTOBER

Vi var denna kväll inbjudna till besök på Micropowers moderna batterifabrik vid Växjö flygplats. Vi var 22 medlemmar som deltog.
Micropower är ett av flera företag inom elektronik- och data som har startat i Växjö som idé och utvecklats till ett miljardföretag, ledande inom sitt område.

Våra guider under kvällen
Thomas Svensson Malte Johansson Frida Einarsson

Micropower började sin verksamhet i Tävelsås för 40 år sedan. Grundare var Thomas Svensson, Thomas Lindgren och Bengt Gylling. Grundidén var att utveckla smartare batteriladdare för blybatterier till elektriska truckar. Baskomponenten var ringkänetransformatorn tillsammans med kontrollerad laddning. Detta gjorde att batteriet kunde laddas snabbt och skonsamt vilket ökade livslängden.

Batteri med kontrollutrustning och laddare

Nu är Litiumjon batterier den vanliga energikällan i elektriska fordon så även i truckar. Micropower har anpassat sin verksamhet till att omfatta även batterier. För tre år sedan flyttade företaget in i den moderna batterifabriken som vi besökte. Batterierna består av ett stort antal celler, lite större än AA-celler. Dessa monteras i en kassett stor som två en liters mjölkpaket placerade över varandra. Vikt ca 2,5 kg, 3,6V. 103 Ah. Ett batteri kan laddas ca 5000 gånger.
 Monteringen sker helt maskinellt, det tar ca en minut att sätta ihop en batterimodul.

För att möta efterfrågan samlar Micropower all sin verksamhet i Växjö till en ny byggnad på Nylanda industriområde. Inflyttning sker under 2024.
Företaget har ca 500 anställda och levererar en halv milljon enheter årligen.

En av väggarna i entréhallen är täckt av mossa (ca. 10m²). Mossan tar upp allt den behöver ur luften och behöver ingen skötsel.
Thomas visar en planta

Lars överlämnar klubbens vagnsmärke som minne av kvällen.
Tack för fika och för den information som ni delade med oss.

Mer information hittar du på företagets hemsida:
Industriell tillverkare av batterier och batteriladdare – Micropower (micropower-group.com 

Text och Bild Lars Engström, Nils Zinn och från företagets hemsida.

För dig med intresse för historiska fordon